LOBKE en het LICHTJE
Uitdagingen van de kindertijd
Lobke wordt vier jaar en gaat voor de eerste keer naar school. In de weken voordat het zover is, is iedereen enthousiast. School moet dus wel heel leuk zijn.
Maar de eerste dag is helemaal niet leuk! Ze kent niemand. Ze weet niet wat er gaat gebeuren. Ze weet niet hoe je je hoort te gedragen. De juf is lief, maar toch durft Lobke haar niets te vragen. Aan het eind van een vermoeiende dag komt ze uitgeput en verdrietig thuis.
Lobke heeft een lichtje
Maar als ze op haar kamer in slaap valt, openbaart zich aan haar een lichtje. Een heel klein lichtje. Dat lichtje vertelt Lobke dat het lichtje háár lichtje is. En dat Lobkes lichtje nu klein is, omdat ze verdrietig is.
Gelukkig weet het lichtje ook te vertellen hoe Lobke haar lichtje weer groter kan maken. En dat gaat Lobke leren: dat ze zelf bepaalt of haar lichtje groot is of klein.
Jezelf veiligheid bieden
In 39 verhalen leert het lichtje haar dat het helemaal niet erg is als je iets niet goed kan; dat je jezelf ruimte mag geven om te leren. Het legt haar uit waarom er soms regeltjes nodig zijn in de klas; dat het helemaal niet erg is als iemand haar rugzak niet mooi vindt; en dat je het best mag zeggen tegen de juf als je iets niet begrijpt, zélfs als zij heeft gezegd dat ze het maar één keer uitlegt.
Zo leert Lobke stap voor stap hoe ze haar lichtje groter kan maken én houden. Dat ze zichzelf veiligheid kan geven op school, door trouw te zijn
aan zichzelf en haar gevoelens. Dat school dan zelfs een fijne plek kan zijn!
Een boek voor alle leeftijden
Lobke en het lichtje is een boek voor kinderen van vier tot 134 jaar. Want of je nou op school zit of niet, vinden we het niet allemaal weleens lastig om ons lichtje groot te houden?
En hoe fijn is het dan om raad te krijgen van een lichtje. En te leren hoe je je ten allen tijde thuis kunt voelen bij