Het boek

‘Lobke en het lichtje is een voorleesboek dat kinderen leert praten over de angsten, onzekerheden en problemen waarmee ze dagelijks worstelen.

Lobke is vier jaar en gaat voor de eerste keer naar school. Dat vindt ze helemaal niet ‘leuk en spannend’. Ze vindt het eng! Want alles is nieuw. Hoe ‘werkt’ het op een school? Waarom zijn er zoveel regeltjes? Hoe om te gaan met al die verschillende karakters in de klas?  En moet ze het écht altijd doen zoals de juffrouw het wil?

 

 

 

Na een turbulente eerste dag trekt ze zich verdrietig terug in zichzelf. En doet ze haar lichtje uit. Dan openbaart zich aan haar een lichtje, dat haar leert hoe ze dat lichtje weer aan kan krijgen en groot kan maken, door met haar ouders, juffrouw en klasgenoten te praten over wat ze lastig vindt of juist fijn. Zo komt ze er langzaam achter dat volwassenen het ook niet altijd weten. En dat het veilig is om zichzelf te zijn.

 

Lobke en het lichtje is voor kinderen een feest van herkenning. 38 verhalen komt Lobke angsten en onzekerheden tegen waar ieder kind mee te maken krijgt. De verhalen geven kinderen de woorden om in gesprek te gaan over wat normaal niet aan de oppervlakte komt. Zij leren zich op een simpele manier    uit te spreken over situaties op school en daarbuiten - ‘Ik had mijn lichtje uit!’ – en beginnen te begrijpen dat zij geen speelbal zijn van hun omgeving, maar zelf achter het stuur zitten.’

Om Lobke en het lichtje het leven te laten zien maken wij gebruik van crowdfunding. Crowdfunding keert het maakproces van een boek om: er wordt pas gedrukt als er genoeg vraag naar het boek is getoond. Waarom we hiervoor kiezen? Niet alleen omdat we op die manier waardevol omgaan met de wisselwerking tussen vraag en aanbod, maar ook en vooral omdat iedereen die dat wil op deze manier de ruimte krijgt om zijn vertrouwen uit te spreken in het project en een bijdrage te leveren aan de komst van het boek. Zo krijgt de boodschap Lobke en het lichtje draagkracht onder een grote groep mensen.

 

Tussen 1 en 30 november kunt u de komst van het boek steunen. Op de site van Voordekunst kunt u niet alleen het boek bestellen, maar bijvoorbeeld ook een artprint, een boekbespreking bij u thuis of een presentatie voor uw school of bedrijf. Wilt u een bijdrage leveren aan het boek? Doneer dan op Voordekunst.nl.

 

 

Crowdfunding

 

 

In haar fysiotherapie-, kinesiologie- en coachingspraktijk ziet Christine Voncken (61) al meer dan dertig jaar dat veel fysieke en mentale klachten voortkomen uit het niet goed kunnen uiten van wat er in ons speelt. In 2013 begon ze als onderdeel van de behandeling van die klachten voor haar cliënten verhalen te schrijven. Zo werd Lobke geboren. De simpele verhalen verschaften zowel kinderen als volwassenen op heel directe wijze inzicht in zichzelf.

 

Dit bracht haar op het idee om schrijver en illustrator Erik Voncken (31) te benaderen voor het schrijven van een boek dat kinderen al op jonge leeftijd leert dat het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn om te praten over wat er in je omgaat. Je hoeft alleen maar te weten hoe.

Over ons

 

Over ons
Lobke en het lichtje